Το περιοδικό Σύναξη εκδίδεται ασταμάτητα από το 1982, όταν την ίδρυσε ο μακαρίτης Παναγιώτης Νέλλας. Κάθε τεύχος της αποτελεί, τις περισσότερες φορές, ιδιαίτερο αφιέρωμα το οποίο πλαισιώνεται από μόνιμες στήλες για το βιβλίο και το διάλογο με τους αναγνώστες. Η Σύναξη εκδίδεται τέσσερις φορές το χρόνο, πασχίζοντας να είναι αυτό που δηλώνεται στον υπότιτλό της: "Σπουδή στην Ορθοδοξία".

Ταυτότητα περιοδικού

Συντακτική επιτροπή Σύναξης

ΙΔΡΥΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ
Διατελέσαντες αρχισυντάκτες: Π. Νέλλας (1982-Μάρτιος 1986), Σ. Γουνελάς (1986-1997)
Ιδιοκτήτης: ΣΥΝΑΞΗ Α.Μ.Κ.Ε. Υπεύθυνος κατά νόμον: Κωνσταντίνος Νέλλας
Αρχισυντάκτης - Υπεύθυνος ύλης: Θανάσης Ν. Παπαθανασίου

Μέλη συντακτικής επιτροπής

Απόστολος Αποστολίδης
Aποστολίδης Απόστολος
Γεννήθηκε το 1949 και σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (1972). Είναι Διδάκτωρ των Τεχνικών Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Λωζάννης (1977). Εργάστηκε στη ΔΕΗ από το 1980 ως το 2006, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε ως Βοηθός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων. Σπούδασε Θεολογία στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγ. Σεργίου στο Παρίσι (2010) και είναι διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ (2016).
Βασίλης Αργυριάδης
Αργυριάδης Βασίλης
Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών. Εργάζεται ως επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Σύναξης από το 2008.
Βαλλιανάτος Άγγελος
Θεολόγος (Αθήνα)
Βασίλειος Θερμός
Θερμός π. Βασίλειος

Γεννήθηκε το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασκεί την ψυχιατρική και ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων. Έλαβε διδακτορικό στην Ποιμαντική Ψυχολογία. Διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Ακαδημία της Εκκλησίας της Αλβανίας. Έχει μετεκπαιδευθή σε Πανεπιστήμια της Βοστώνης. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφρασθή στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ρωσικά, στα Ρουμανικά. Ασχολείται ιδιαίτερα με εκπαιδευτικά προγράμματα κληρικών και άλλων εκκλησιαστικών στελεχών. Στη συντακτική ομάδα της Σύναξης μετέχει από το 1985.

Καριώτογλου Αλέξανδρος

Γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1948. Σπούδασε θεολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Münster της Γερμανίας και ειδικεύτηκε στην Ιστορία των Θρησκευμάτων. Είναι Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επί σειρά ετών στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, και σήμερα διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συγγράψει δέκα βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, το συλλογικό σύγγραμμα του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό αριθμό άρθρων. Για το βιβλίο του «Ορθοδοξία και Ισλάμ» έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο Ιπεκτσί.

Λάππας Ιωάννης
Γεννήθηκε το 1929 και σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα, προτεσταντική θεολογία στη Γαλλία (Στρασβούργο) και καθολική θεολογία στη Γερμανία (Μόναχο). Είναι Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για τριάντα χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών ως θεολόγος καθηγητής. Συνεργάζεται με την Εκκλησία της Αλβανίας από την επανίδρυσή της μέχρι σήμερα και είναι πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Εξωτερικής Ιεραποστολής Άπω Ανατολής. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Σύναξης.
Νίκος Μανωλόπουλος
Μανωλόπουλος Νίκος

Γεννήθηκε το 1979 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε  μεταπτυχιακό πρόγραμμα με ειδίκευση στην πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στην Πολιτική Φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δημήτρης Μόσχος
Μόσχος Δημήτριος Ν.
Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε Θεολογία στήν Αθήνα (1982-1986) και Θεολογία και Βυζαντινολογία στα Πανεπιστήμια Erlangen και Μονάχου (1988-1992). Ανακηρύχθηκε τό 1994 Magister Artium Βυζαντινολογίας Παν/μίου Μονάχου, το 1995 Διδάκτωρ Θεολογίας Παν/μίου Αθηνών και το 2007 Υφηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Παν/μίου Rostock. Υπηρέτησε ως θεολόγος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση (1992-2004) και με απόσπαση στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (2004-2007). Από το 2007 είναι Λέκτορας στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Είναι ἐπίσης επισκέπτης καθηγητής (Privatdozent) στη Θεολογική Σχολή τοῦ Παν/μίου Rostock. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στα Ελληνικά και τα Γερμανικά, ενώ είναι επίσης συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών άρθρων και μελετών.
Νικολόπουλος Πάνος
Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Είναι Δικηγόρος και Λέκτορας Αστικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερη εξειδίκευση στο οικογενειακό δίκαιο και την πνευματική ιδιοκτησία. Ασχολείται επίσης και με τη νομική πληροφορική. Έχει συγγράψει πέντε βιβλία για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, την εκκοσμίκευση στην Εκκλησία, τον Γάμο την παγκοσμιοποίηση και το διαδίκτυο.
Ιωάννης Παπαδόπουλος
Παπαδόπουλος Ιωάννης Κ.
Γεννήθηκε το 1931 στην Κατοχή Μεσολλογγίου. Σπούδασε (1949-1953) θεολογία στην Αθήνα και αργότερα (1965-1969) στο Παρίσι (Σορβόννη, Άγιος Σέργιος, Καθολικό Ινστιτούτο). Εργάστηκε στην Αθήνα έως το 1964 και στο Ρέθυμνο. Κατόπιν, ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου – ιδρυτής και συντάκτης του Δελτίου "Επίσκεψις" (1970-1973) , στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Επίσης εργάστηκε ως αναπληρωτής διευθυντής (1973-1993) της υπηρεσίας του Καντονίου της Γενεύης για την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη εφήβων και ενηλίκων με σχολική ή νοητική υστέρηση. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της "Σύναξης" από το 1996.
Θανάσης Παπαθανασίου
Παπαθανασίου Θανάσης Ν.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική (1982) και Θεολογία (1986) στην Αθήνα και είναι Διδάκτωρ Θεολογίας (1991) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά από επαγγελματική περιπλάνηση στο χώρο της νομικής, εντάχθηκε το 1992 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως θεολόγος καθηγητής. Επί οκταετία (2000-2008) δίδαξε με απόσπαση στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, κατόπιν Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας. Από το 2008 συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του Ελένη Ταμαρέση. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αντώνιος Πινακούλας
Πινακούλας π. Αντώνιος.
π. Αντώνιος Πινακούλας γεννήθηκε το 1952 στο Αργύρι Καρδίτσης. Σπούδασε νομικά και θεολογία στην Αθήνα. Εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος για δεκαπέντε χρόνια. Χειροτονήθηκε κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών το 1983 και είναι εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Σύναξης απ' το 1999.
Πλιάκου - Νίκα Ζωή
Πλιάκου-Νίκα Ζωή
Θεολόγος (Αθήνα)
Διονύσης Σκλήρης
Σκλήρης Διονύσης
Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει Μάστερ στις Σπουδές Ύστερης Αρχαιότητας με ειδίκευση στη Νεοπλατωνική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στην Βυζαντινή Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV). Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στην Πατρολογία.
Στάθης Γιώργος
Στάθης Γιώργος
Γεννήθηκε το 1949 στην Ελευσίνα. Σπούδασε Θεολογία (1973) και Ιστορία-Αρχαιολογία (1982) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) από τη Ρωμαιοκαθολική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (1989) και παρακολούθησε μαθήματα Γαλλικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Πολιτισμού στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου (1986-1988). Υπηρέτησε ως θεολόγος καθηγητής στη Β/θμια Εκπαίδευση (1978-1992), ως Σχολικός Σύμβουλος (1992-2000) και ως μόνιμος Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2000-2009). Επόπτευσε τη συγγραφή των νέων διδακτικών πακέτων του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο για το μαθητή και τον καθηγητή. Πραγματοποίησε εισηγήσεις σε ημερίδες και συνέδρια με Σχολικούς Συμβούλους και καθηγητές για θέματα θρησκευτικής αγωγής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Υφαντής Παναγιώτης
Υφαντής Παναγιώτης Αρ.
Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία στο μεταπτυχιακό Τμήμα Οικουμενικών Σπουδών «San Nicola» στο Μπάρι της Ιταλίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 υπηρετεί ως λέκτορας στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.
-